New corporate building: Ready, set – innovate!

Following almost two years construction, Kaeser Kompressoren’s new headquarters building is now ready for occupancy.

Coburg – The new building boasts expansive, light-filled work areas that are far more than merely decorative. Rather, they are specifically designed to promote communication amongst the research and development teams – thereby promoting innovation. Previously, some departments that work closely together were housed far apart on the Kaeser grounds. And since the company needed more space as well, the cornerstone of the new “Research and Innovation Centre” building was laid in September 2015. As Thomas Kaeser, Chairman of the Board, explains: “Because the employees are now much closer together, they’ll be able to communicate more easily. In turn, this promotes a steady flow of new ideas and innovations that will help to solve specific development issues.”

The building’s open-concept design incorporates large glass panels to take full advantage of natural light, whilst the office dimensions have been specially designed with employees’ needs in mind – and can be flexibly adjusted later as well. The Strategic Purchasing, Strategic Product Marketing and Technical Product Development departments are now housed in new Centre.

A double-spiral staircase connecting all six storeys stands out as a special architectural highlight. The staircase design is based on the Sigma Profile of the rotary screw rotors that play such an important role in Kaeser’s success as a company. Rotary screw rotors are essentially two interconnected spirals; they are the very heart of a rotary screw compressor and are the components that actually compress the ambient air to produce compressed air. Kaeser first developed a highly energy-efficient version of these rotors in the 1970s and continues to refine this technology today. As Thomas Kaeser explains, “Continued innovation is essential. After all, the future belongs to those who push the boundaries of development ever further to chart new territory and who are open to new ideas and concepts. Kaeser’s future will be just as successful as its present and past.”

The building’s climate control system is also highly innovative. For example, heating elements have completely disappeared. Instead, ventilation takes place through the ceiling, which radiates cold or heat – depending on the conditions outdoors.

Companies primarily from the region worked on the construction of the building.

Oct 13, 2017 , Free for publication, copy appreciated

Downloads relating to the article
FIZ außen_1400x788

Now ready for occupancy, Kaeser Kompressoren’s new Research and Innovation Centre promises to deliver many new innovations.

Download image 1 (JPG, 1.12 MB)
FIZ_Innen_082_1400x788

Expansive, light-filled rooms and an open-concept design are intended to promote communication within the building. The double-spiral staircase is a special architectural highlight that connects the building’s six storeys.

Download image 1 (JPG, 1.26 MB)